ESSIAC® - SPOSÓB PARZENIA

Sposób parzenia jest bardzo prosty, mimo że do jego opisania zostało użytych dużo słów.

1. Do garnka z pokrywką o pojemności minimum 3 litra ze szkła żaroodpornego lub do emaliowanego (absolutnie nie może być to garnek aluminiowy lub inny metalowy  tzw. nierdzewka) wlać 2,5 l. „dobrej” wody (mineralna niegazowana , źródlana lub wodociągowa ozonowana) i doprowadzić do wrzenia.

2. Zdjąć garnek z ognia aby w trakcie wsywywania ziół jego zawartość nie wykipiała.  Delikatnie wsypać całą zawartość opakowania preparatu ESSIAC® do wrzątku ciągle mieszając (łyżką drewnianą). Przykryć garnek przykrywką.

3. Wstawić ponownie na ogień. Rozpocząć delikatne gotowanie (tak jak rosół), na małym ogniu, pod stałą kontrolą  przez 15 min.

4. Przykryte naczynie, zdjąć z ognia i zostawić na minimum 4 godziny w temperaturze pokojowej – zioła pęcznieją i oddają swoje wartości do naparu.

5. Po minimum 4 godzinach zamieszać zawartość garnka i ponownie wstawić na ogień,  doprowadzić do wrzenia, delikatnie gotować przez 10 min.

6. Garnek z jego zawartością, przykryty odstawić tym razem już na 6 – 8 godzin.

7. Po tym czasie, zamieszać zawartość garnka i  podgrzewać ją prawie do 100°C, pod stałą kontrolą – nie dopuszczając do wrzenia.

8. Odstawić garnek z naparem pod przykryciem na 20 minut, aż osad opadnie.

9. W międzyczasie przygotować odpowiednią ilość słoików z zakrętkami (np. typu twist) wyjaławiając je przez wyparzenie  lub wyżarzenie w piekarniku.

10. Po 20 minutach-odstania-pomału zlać jeszcze gorący napar do gorących słoików,  starając się nie zmącić zawartości. Naparu nie należy cedzić.  Niewielka ilość osadu jest dopuszczalna. Słoiki kolejno hermetycznie zamykać zakrętkami, tak jak konfitury na zimę. Dobrze zamknięty słoik, to taki, który przy otwieraniu zrobi „pyk”. Otwierając każdy kolejny słoik, zawsze mamy napar o świeżości z dnia jego przygotowania.

11. Po ostygnięciu słoiki z naparem przechowywać w lodówce w temperaturze około + 4°C.

12. Po wyjęciu jednego słoika z lodówki odmierzyć odpowiednią ilość naparu i połączyć z taką samą ilością gorącej wody (proporcja 1:1) w celu ogrzania naparu.
W inny sposób nie podgrzewamy naparu, aby nie tracić jego właściwości.

13. Zakręcony słoik ponownie umieścić w lodówce w temperaturze +2 do +5°C.

Z jednego opakowania ESSIAC® otrzymujemy około 2 litrów naparu, bowiem część wody odparowuje, a część pozostaje jako składnik osadu.  Mniejsza ilość płynu dowodzi, iż gotowanie było zbyt intensywne.

Herbatkę ESSIAC®  powinno się pić na czczo, ciepłą  3 x dziennie
co 8 godzin,  dostosowując posiłki do pór wypijania 
ESSIAC®.

W ciągu doby nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia (300 ml. naparu).

Dobrze jest pić ją małymi łyczkami, przetrzymując jak najdłużej, w ustach 
– zanim ją połkniemy. 

Herbatkę ESSIAC® najlepiej jest wypijać (sugerowane godziny: 6:00, 14:00, 22:00):

1 porcja – rano  – na czczo – 2 godziny przed posiłkiem,  
2 porcja – w porze obiedniej – 2 godziny po ostatnim posiłku
                  i na 2 godziny przed kolejnym posiłkiem,
3 porcja – wieczorem 
– 2 godziny po posiłku – najlepiej tuż przed spaniem.

W tej dwugodzinnej przerwie można pić inne płyny takie jak: woda źródlana, mineralna niegazowana – najlepiej ciepłe, naturalne, własnej roboty, świeże soki owocowe lub warzywne – rozcieńczone pół na pół z wodą.

Herbatki ziołowej ESSIAC®  nie należy słodzić,
gdyż cukier neutralizuje jej liczne właściwości.

OZNAKOWANIE  OPAKOWANIA   ( butelka )

ESSIAC®  HERBATKA  ZIOŁOWA – SUPLEMENT DIETY – forma suszu roślinnego

Oryginalna ziołowa receptura Renemcaisse.
Stosowana na całym świecie od 1922 roku.


Produkt zawiera składniki pochodzenia roślinnego o działaniu wzmacniającym system immunologiczny.

Produkowany jest zgodnie z normami Good Manufacturing Practices ( GMP)

Zawartość opakowania –  masa netto – 42,5 g.

Składniki:    
Korzeń łopianu – Arctium lappa, 
Szczaw polny – Rumex acetosella,
Kora wiązu czerwonego – Ulmus fulva,  
Korzeń rzewienia – Rheum officinale 

Substancje czynne

Ilość w 60 ml.

Ilość w 180 ml.

Ilość w 300 ml.

   Korzeń łopianu –
   Arctium lappa

901,9 mg

2.705,7 mg

4.509,5 mg

   Szczaw polny-
   Rumex acetosella

179,4 mg

538,2 mg

897,0 mg

   Kora wiązu czerwonego –
   Ulmus fulva

68,5 mg

205,5 mg

342,5 mg

   Korzeń rzewienia –
   Rheum officinale

30,7 mg

 92,1 mg

153,5 mg

Sposób parzenia:

Parzyć w średniej wielkości garnku szklanym, emaliowanym z przykrywką (nigdy aluminiowym). 2,5 l. wody mineralnej (niegazowanej), doprowadzić do wrzenia. Garnek zdjąć z ognia. Pomału wsypywać zawartość całego opakowania ciągle mieszając. Postawić garnek na „małym ogniu”,delikatnie gotować 15 min. Odstawić zaparzoną herbatkę na 4 godz. Po tym czasie zawartość naczynia zamieszać, doprowadzić do wrzenia, delikatnie gotować przez 5 min. Odstawić zaparzoną herbatkę na 6-8 godz. Po tym czasie  zawartość naczynia zamieszać i podgrzewać do zagotowania. Odstawić naczynie z herbatką na około 20 min., aż osad opadnie. Gorący płyn zlać z nad osadu do wyparzonych, sterylnych, gorących słoiczków, po czym szczelnie je zamknąć. Po ostygnięciu słoiczki z naparem przechowywać w lodówce w temperaturze +2 do +4°C .

Sposób użycia:

Herbatkę ESSIAC® można pić zimną lub ciepłą najlepiej na 2 godz. przed lub 2 godz. po posiłku 3 razy dziennie po  60 ml.. 
Nie należy słodzić, gdyż cukier neutralizuje większość jej właściwości.

W ciągu dnia nie należy  przekraczać zalecanej porcji do spożycia. 

Produktu nie należy stosować  jako substytutu zróżnicowanej diety.

Przechowywanie

Herbatkę ziołową ESSIAC®  przechowywać w suchym, ciemnym miejscu w niedostępnym dla małych dzieci. 
Po otworzeniu słoiczka odwar należy spożyć do 21 dni.

UWAGA:

Nie stosować u kobiet w ciąży, karmiących piersią, nie podawać dzieciom w wieku poniżej 10 lat.

PRODUCENT:    ESSIAC®  CANADA INTERNATIONAL – pełen adres na opakowaniu.    Wyprodukowano w Kanadzie  

IMPORTER:      “VOL-MAL” S.C.,  42-200 Częstochowa;  ul.Piotrkowska 29;  

tel. +48 34 361 00 42        tel. kom. +48 502 167-202

strony internetowe:     www.vol-mal.com.pl      www.essiac.pl    
e-mail:                       kontakt@vol-mal.com.pl 

Nr partii :   LOT #  ……………….                                    
Data minimalnej trwałości.         Najlepiej spożyć przed:  EXP: ………………..

 

Nr zgłoszenia GIS-BŻ-Ż-4230-34/AC/PW/07