Menu

Drukuj

 

Pu-Erh - czerwona herbata

Królowa chińskich herbat

- oryginalna, tradycyjna, chińska,
prasowana w kostkach - cena: 18,00 zł.


Polecana Państwu przez naszą firmę herbata jest w prasowanych kostkach produkowana w fabryce Hai Chao w prowincji Yunnan. Zapewniamy oryginalną jakość tej herbaty, potwierdzone certyfikatami z Chin oraz badaniami przeprowadzonymi w Polsce przez Państwowy Zakład Higieny i Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.

Pu-erh (czytaj: pu'er) to wspaniała herbata o właściwościach zdrowotnych. W Chinach jest znana od dawna. Za poradą osobistych lekarzy pili ją cesarze chińscy zarówno ze względów leczniczych, jak i profi laktycznych. Po wielu badaniach zaakcep towana została również w Europie, gdzie doce niono jej szczególne właściwości powodujące utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz przy wracające prawidłowy metabolizm organizmu. Pu-erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną w odróżnieniu od herbaty czarnej - fermentowanej i zielonej - niefermentowanej.

Nazwa Pu-erh pochodzi od miejsco­wości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata Pu-erh jest typowym produktem Yunnan, gdzie rosną specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao - "Królewskie Drzewa". Herbata Pu-erh zyskuje swój niepowtarzalny smak i charakterystyczny aro­mat oraz terapeutyczne właściwości dzięki specjal­nemu procesowi produkcji, stosowanemu od blisko dwóch tysięcy łat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Camelia sinensis - roślina, której liście używane są do produkcji herbat zawiera dużo rożnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, mag­nez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E.

Herbatę Pu-erh odróżnia od innych herbat duża zawartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają herbacie Pu-erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzma­cniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczo­pędne, poprawiające krążenie krwi w naczy­niach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkur­czają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne (zapobiegające ?zlepianiu się" płytek krwi). Ponadto fla­wonoidy wykazują właściwości przeciwutleniające (stabilizatory procesów utleniania), a także odtruwające - wiążą i kompleksują metale i toksyny. Zawarte w herbacie Pu-erh związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmniej­szając ilość tłuszczu w tkance podskórnej.

 

Osoby z dużą nadwagą, pijąc regularnie herbatę Pu-erh w ilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić w ciągu miesiąca nawet do 10 kg wagi bez stosowania specjalnej diety. Chociaż brzmi to niewiarygodnie - jest całkiem realne, co potwierdziły badania lekarzy prowadzone w Chinach i we Francji. Testując grupę osób z nadciśnieniem stwierdzono również normalizujący wpływ herbaty Pu-erh na nadciśnienie. Dodatkowo badania naukow­ców japońskich potwierdziły, iż w mniej zaawansowanych przypadkach, może ona nor­mować proces nowotworowy. Tak więc pijąc codziennie herbatę Pu-erh możemy wpłynąć na długość naszego życia. Na rynku polskim jest dużo herbat Pu-erh. Należy jednak pamiętać aby kupować tylko te, które posiadają badania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, ponie­waż trafiają się niekontrolowane odpady produkcyjne najniższego gatunku, które mogą okazać się szkodliwe dla organizmu.

Prawdziwa i dobrej jakości herbata Pu-erh podczas zaparzania szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi. W czajniczku lub w filiżance zalewamy kostkę (3 g) herbaty wrzącą, najle­piej źródlaną wodą i zostawiamy pod przykryciem na czas od 2 do 5 minut. Czynność można powtórzyć zalewając 2-3 krotnie te same liście. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.


ZAMÓWIENIE  na produkty, które chcecie Państwo u nas kupić, można złożyć wypełniając formularz ZAMÓWIENIA na naszej stronie internetowej lub złożyć je telefonicznie, dzwoniąc do nas. Zamówienie jest realizowane w ciągu 2 dni roboczych, od dnia złożenia zamówienia, za pośrednictwem Poczty Polskiej (paczka priorytetowa, pobraniowa).

 

   
 
Start   |   O firmie  |   ESSIAC®  |   Zamówienie  |   Porady dla wszystkich   |   Produkty   |   Usługi Medyczne  |   Kontakt


P.P.H.U.  "VOL-MAL" S.C., ul. Piotrkowska 29, 42-200 Częstochowa, tel. +48 34 361 00 42, +48 34 365 24 27, tel. kom. +48 502 167 202

Prawa autorskie zastrzeżone ® 2013 Vol-Mal. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody  P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.